Gastronomia

Oszczędniejsze gotowanie

Żywność to energochłonna zabawa. Czy mówimy o przemysłowej produkcji i przetwórstwie czy o gotowaniu w domu. Czy, of kors, o stopniach pośrednich czyli np. gastronomicznej kuchni produkcyjnej. Warto przyjrzeć się naszemu zużyciu energii w kuchni i temu jaki mozna je ograniczyć.
A nawet nie tyle w kuchni, bo na ten temat napisano juz masę i nierzadko mało życiowych porad (wymień cały sprzęt na elektrooszczędny, super rada, tylko za co?), co na samym procesie gotowania.
1. Najbanalniejsza sprawa czyli pokrywka.

Share

Kto zapłaci za skup butelek?

Jak wiadomo PRL był anachronicznym tworem, który nie radził sobie z rozwiązywaniem żadnych problemów. Za to mnóstwo generował. Nie wchodząc w dłuższą dyskusje, to problemem z jakim radził sobie bez porównania lepiej niż demokratyczna i dynamicznie się rozwijająca Trzecia Rzeczpospolita był SKUP OPAKOWAŃ WTÓRNYCH. Każdy dziaders to pamięta i nie jeden zbierał butelki i makulaturę, i oddawał w skupie, za dzieciaka.

Share

Hołota w geopolityce

Polska z dnia na dzień stała się ważnym ośrodkiem polityki międzynarodowej. Nie, nie zamierzam udawać geopolityka. Chociaż geopolityką i polityką międzynarodowa “interesuję się” o lata dłużej niż facebukowi znawcy, o polityce międzynarodowej pisałem przez kilka lat, głównie o Azji na portali jaki prowadziłem.

Share

Ktoś po tym wszystkim sprząta

Polska a dnia na dzień stała się ważnym ośrodkiem polityki międzynarodowej. Nie, nie zamierzam udawać geopolityka (chociaż geopolityką i polityką międzynarodowa “interesuję się” o lata dłużej niż facebookowi znawcy, o polityce międzynarodowej pisałem przez kilka lat, gównie o Azji na portali jaki prowadziłem
Obecnie bardziej mnie interesuje od wielkiej polityki jak takie wydarzenia przekładają się na codzienne życie np. pracowników gastro, czy ogólnie essential workers.
Co oznacza na praktycznym codziennym poziomie np. wizyta Bidena.

Share

Kontrola w Tel Aviv i nowi szmalcownicy

Kontrola inspekcji pracy w Tel Aviv!

Wojna w Ukrainie przesłoniła wszystkie inne kwestie. ale to nie znaczy, że nic więcej się nie dzieje.
Jak podał na fb Grzegorz Janoszka z partii Razem, interwencja poselska Marceliny Zawiszy i Macieja Koniecznego doprowadziła do podjęcia przez Państwową Inspekcję Pracy kontroli w lokalu Tel Aviv.

Share

To nie jest problem Malky Kafky

Gówno wpadło w wentylator. Ale to wegańskie gówno … i etyczne. Więc smaczne…
Najwyraźniej coś się zmieniło. Sojowe mleko się rozlało.

Share

Nastroje konsumenckie źle wróżą gastronomii. I bardzo dobrze!

Agencja GfK opublikowała, sporządzany dla Komisji Europejskiej, j Barometr Nastrojów Konsumenckich za grudzień. Ostatni miesiąc 2021 roku był kolejnym, trzecim już miesiącem w którym nastroje konsumentów były coraz gorsze. Pogarsza się ocena własnej sytuacji finansowej i spada skłonność do zakupów. Tak komentuje to Szymon Mordasiewicz, dyrektor komercyjny Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia “powrót do oszczędzania, coraz częstszego korzystania z promocji i niskich cen, a także ograniczania konsumpcji”

Share

Dlaczego pójdę do Elefanta

Dlaczego pójdę w Warszawie do Elefanta (i i innych lokali Artura Jarczyńskiego).
W Niemczech, czego doświadczyłem podczas wizyty w Bremie, bardzo restrykcyjnie jest egzekwowana w gastronomii (ale też w części sklepów) zasada 2G (dostęp dla zaszczepionych i ozdrowieńców). Tak więc dla mnie decyzja Elefanta o zastosowaniu 3G (w Niemczech-zaszczepiony, ozdrowieniec lub test nie starszy niż 24 godziny-ta zasada obowiązuje np. w komunikacji publicznej i miejscu pracy) to wręcz minimum.

Share

Zrównoważona kuchnia

#ZrównoważonaKuchnia
Dostałem ostatnio zadanie ograniczenia strat i śladu ekologicznego żywności. I to pochodzące od Jego Świętobliwości. Czyli sprawa jest bardzo poważna.
I trochę żeby samemu sobie pomóc usystematyzować te kwestie, a trochę żeby podzielić się praktycznym doświadczeniem i pokazać trend jakim jest “zrównoważona kuchnia”
Trend tym ciekawszy, że wymaga zmiany myślenia o profesjonalnej kuchni i gotowaniu. Być może będzie to rewolucja na miarę Escoffiera. Również jeśli chodzi o organizację i sposób prowadzenia biznesu gastronomicznego.

Share

Odnaleźli się pracownicy gastro!

Prawie co dziesiąty zatrudniony w branżach dotkniętych covidowymi restrykcjami stracił pracę, poinformował 23 września Polski Instytut Ekonomiczny. Najmocniej pandemia odbiła się na pracownikach gastronomi i hotelarstwa-pracę w tych branżach straciło aż 12% zatrudnionych.

Share

Strony