Przydatne w kuchni

Jak marnować mniej żywności

Dlaczego nie lubię zero waste? Choćby dlatego, że to żadna nowość, to umiejętność jaka była przekazywana z matki na córkę (takie były czasy, że domestic science były domeną kobiet), jeszcze w PRL-u wydawano książki typu “W mojej kuchni nic się nie marnuje”, porad oszczędnego gospodarowania, wykorzystania odpadów (nie tylko kuchennych) pełne były zarówno książkowe poradniki dla kobiet jak i pisma kobiece.  
Teraz opakowania w modną i na czasie ideologię, są sprzedawane frajerom za gruby hajs. Również dlatego, że to bardzo często kolejna zabawa klasy średniej, na którą trzeba mieć dużo wolnego czasu i pieniędzy. Również dlatego że wyznawcy zero waste robią z niej jakąś nadrzędną wartość, religię zastępująca również myślenie i (co szczególnie groźne w kuchni) zasady higieny.
Ale to nie znaczy, ze marnowanie żywności jest ok. Wręcz przeciwnie. Ale nie musimy postępować na zasadzie wszystko albo nic i zjadać czipsów z obierek ziemniaczanych i wywalić cały plastik z kuchni. Ten antypastikowy szał to też coś co mnie do szału doprowadza, ale takiego ze złości, bo szkło jakim ci mędrkowie radzą zastąpić np. plastikowe pojemniki na żywność, to w kuchni jedno z najgorszych zagrożeń. Szkło ma tę niebezpieczna właściwość, że nie tylko się łatwo tłucze ale też rozpryskuje przy tej okazji, rozsiewając dokoła malutkie igiełki. I nie jest dobrze gdy taka igiełka trafi nam do garnka a potem na talerz.

Co wiec warto zrobić aby marnować mniej żywności?

Share

Bardzo ważne w każdej kuchni

Miał być bardzo poważny wpis o bardzo poważnych kwestiach covidowych ale będzie później, a na razie krótki wpis o najważniejszych narzędziach w kuchni.
Numer jeden to oczywiście nóż. I deska do krojenia.
Ale numer dwa może wiele osób zaskoczyć. Tto długopis. I kartka papieru. Najlepiej zawieszona na ścianie. Albo tablica suchościeralna.

Share

Air Fryer




Podoba Ci się ten przepis? Chciałbyś więcej tego typu materiałów?
Wesprzyj to co robię i ciesz się bonusami dla patronów bloga

Share

Robot planetarny

Robot planetarnyRobot planetarny, jeszcze do niedawna używany praktycznie tylko w profesjonalnych kuchniach, głownie do zagniatania ciasta. Jeżeli często robicie ciasto np. na pierogi czy na szybkie bułeczki to zdecydowanie warto mieć go w swojej kuchni. Zazwyczaj nawet najtańszy model ma prócz haka do ugniatania ciasta trzepaczkę i ubijaczkę.

Share